Menu Zavrieť

Farebnosť hlinikových okien a dverí

Aj hliníkové okná a dvere môžu byť farebné..

Hliníkové okná a dvere sú na trhu suverénne najkvalitnejšie. Majú dlhú životnosť, sú pevné a najmä majú skvelú tvarovú stálosť. Navyše sa perfektne hodia pre veľké sklenené plochy a nadrozmerné konštrukcie. Hliníkové okná patria medzi najdrahšie a traduje sa, že nemôžu byť moc farebné. To však nie je pravda. V dnešnej dobe už môžete vyberať z mnoho farebných dekorov a odtieňov RAL, či už v hladom, alebo v štruktúrovanom prevedení. Hliníkové okná môžu vypadať na prvý pohľad dokonca i ako drevené.

Každý výrobca ponúka najrôznejšie škály farebných možností. Okrem základného vzorkovníka farieb RAL je možné si vyberať i dekory s imitáciou dreva, ktoré sú v poslednej dobe veľmi populárne. Medzi obľúbené farby patrí čisto biela, strieborná, oceľová, rôzne odtiene modrej, ale tiež šedá, hnedá alebo čierna. Z drevených dekorov si môžete zvyčajne vybrať varianty mahagón, dub, orech, čerešňa, sosna, antický či zlatý dub a iné dekory.

Technologicky sa hliníkové profily môžu farebne upravovať štyrmi rozličnými spôsobmi:

  1. nástrekom RAL farbou,
  2. nástrekom farbou zo vzorom drevodekoru,
  3. chemickou reakciou – anódovaním

 

 

1. Nástrek RAL odtieň

Nástrek farbou je najčastejším spôsobom povrchovej úpravy hliníkových profilov na výrobu okenných a dverných profilov. Profily sa však striekajú farebným práškom – technológia sa nazýva „komaxitovanie“. Princípom je elektrostatické nabitie prášku a lakovaného profilu protikladnými nábojmi, vďaka čomu sa prášok udrží na hliníku. Následne sa vypaľovaním v peci pri 180oC nanesená prášková farba zafixuje a vytvorí celistvú mimoriadne odolnú vrstvu. Týmto nástrekom môžeme získať odtiene: M – matné, ST – jemná štruktúra, SM – jemná štrukúra trblietavá

2. Nástrek drevodekoru - imitácia dreva

V tomto spôsobe sa na základný RAL nástrek v rozličných odtieňoch aplikuje fólia so vzorom príslušnej dreviny a táto fólia sa zapečie do vrstvy farby, čím vytvorí jednoliatu vrstvu. Takáto farebná úprava je taktiež mimoriadne odolná voči škrabancom a nárazom. Variantov týchto drevoimitačných prevedení je niekoľko desiatok. Cena je však podstatne vyššia ako pri klasickom nástredu RAL.

3. Chemická reakcia - anódovanie

Najsofistikovanejším postupom, na farbenie hliníkových profilov je zafarbenie v chemickom kúpeli, pri ktorom zreaguje surový hliník s chemickými roztokmi. Profily sa ponoria do zásaditého roztoku, čím dosiahnu matný povrch. Následne je do profilov zapojená anóda a takto sa ponoria do elektrolytického roztoku. Profily tak získajú atraktívny metalický povrch rozličných farieb – od striebornej až po čiernu. Tieto farby sa vo všeobecnosti označujú ako „elox“ a to v odtieňoch strieborný elox, bronzový elox, čierny elox..

Pred kúpou vyhľadajte výrobcu okien

Určite sa vyplatí pozrieť sa na vybranú farbu hliníkových okien osobne. Rovnako je najlepšie nakupovať od firmy, ktorá okrem lákavých internetových stránok samotné okná a dvere aj vyrába. S Výrobcom okien sa môžete poradiť a hlavne uvidíte, že farby okien sú v skutočnosti trochu iné, ako ste videli na internete. Keď uvidíte reálne farebné vzorky, ľahšie sa rozhodnete, ktoré chcete.

Pokiaľ vás zaujali naše produkty, kontaktujte nás.